• Képeslap küldése

Támogató:


2010-ben 515 éve (1495), említi írásos emlék, hogy a faluban Ambrosius szerzetes szolgált. Innen bizton számítható Zselyken a keresztény egyház létezése. 

Kedves Látogató!

Az oldal ebben a formában hamarosan meg fog szűnni. Reményeink szerint új technikai alapokon, új tartalommal, új emberek fogják szerkeszteni, akik feltehetően több információval rendelkeznek majd és naprakészek lesznek.

Köszönjük az elmúlt 5 év alatt nekünk szentelt figyelmet!
Kívánjuk, hogy sok zselyki és nem zselyki élményt, találkozást, emlékezést, hangulatot éljenek meg jó egészségben!

Búcsúznak az oldal készítői:
Gy. Demjén Györgyi, Sz. Szandavári Emese, K. Szabó Péter - Kecskemétről

2014. június 6.

Virágvasárnap

A zselykieknek a Virágvasárnap napsütést és örömöt hozott, mert ismét négy fiatal lépett a konfirmálás szentsége által a felnőttek sorába. Bár hideg volt, a napsütés és az ünnep mosolyt csalt a szép számmal összegyűlt vendégek arcára. Isten áldása és szeretete kísérje életük pályáját !

 

Kedves Errejárók!

Már év elején beindult az élet Zselyken.
Első esemény lesz hagyományosan a Kirmec, ami nem más, mint a templomszentelés ünnepe. Bővebben olvashattok róla az "Eleink nyomában" menüpontra kattintva.
Ez évben kivételesen, - mondjuk úgy, technikai okok miatt, - február 16-án üljük ezt az ünnepet.
Minden érdeklődőt szeretettel várunk a délelőtti ünnepi istentiszteletre, és a hagyományos esti mulatságba, ahol lapaskaláccsal és házikenyérrel kínáljuk a vendégeket, de a jó bor és a zene sem fog hiányozni.
Akik messziről érkeznek és Zselyken szeretnének aludni, szándékukat minél előbb jelzik, annál biztosabb, hogy nem maradnak fedél nélkül. A lehetőségekről mindent megtudnak a "Szállás" menüpontra kattintva.

Vivát Kirmec!

XI. Falunap 2012. augusztus 11.

A barátság szolgálat, erős és komoly szolgálat,
a legnagyobb emberi próba és szerep.
(Márai Sándor)

Reggeltől vendégvárás
11 órától ünnepi istentisztelet,
térzene, szeretetvendégség, kötetlen beszélgetés

15 órától ünnepi műsor

Fellépnek: helyi műkedvelő ifjak,
Forgatós Kamara néptáncegyütes Budapest,
Rezeda népizenekar Dés, … és mások
20 órától áll a bál!

Falunap

Mindenkit szeretettel várunk 2012. augusztus 11-én, szombaton a falunapra. A részletes programot is hamarosan közzétesszük.
Egyenlőre annyit árulunk el, hogy napkeltétől napkeltéig tartanak az események, és közben némi adomány fejében a Zselyk táncos hagyománya című könyvet is be lehet szerezni.

Megszületett

Elkészült a legújabb Zselykről szóló könyv, Zselyk táncos hagyománya címmel. A kiadvány egy DVD mellékletet is tartalmaz mai és archív zselyki zene és táncfelvételekkel.
A könyvről érdeklődni lehet a zselyk(kukac)zselyk.eu e-mail címen.
Idézet Vavrinecz András előszavából:
"Pintér András jó érzékkel szedte össze a Zselykről fellelhető régi gyűjtéseket, dolgozatokat, publikációkat, egészítette ki újabb ismeretekkel, és ezeket jó stílusban megfogalmazva, mindenki számára közérthetően foglalta össze ebben a könyvben.
A zselykiek mellett jó szívvel ajánlom ezt a könyvet minden, népzene és a néptánc iránt érdeklődőnek."

Könyvformát öltenek a zselyki hagyományok

A napokban nyomdába kerül Pintér András: ZSELYK TÁNCOS HAGYOMÁNYA c. könyve, Guther M. Ilona szerkesztésében; lektorok: Borsos K. László, Gy. Demjén Györgyi, Guther M. Ilona, Vavrinecz András; borítóterv: Szemereyné Szandavári Emese, Gy. Demjén Györgyi; előszó: Vavrinecz András. A kiadvány bemutatására a XXXI. Országos Táncháztalálkozó keretében kerül sor a Papp László Budapest Sportarénában március 31-én, ahol hozzá is lehet jutni.

A könyv célja, visszaadni a zselykieknek valamit abból az évek óta tartó, újra és újra beinduló közös gyűjtőmunkából, melynek során eddig ők csak adtak, ami nélkül a tanulmányt nem lehetett volna megírni. A történet róluk szól, az ő életük, múltjuk. Zselyk gazdag múltjának felidézésében, megőrzésében, továbbadásában kíván ez a kiadvány segítséget nyújtani.
Az olvasó máris Zselyken érezheti magát. A tanulmány rövid betekintést enged a falu történetébe, ezzel megkönnyíti az érdeklődőnek a később olvasottak térben és időben történő elhelyezését. Részletesen bemutatja a zselyki gyermek-, női- és férfi viseletet a még fellelhető, ám mára már féltve őrzött eredeti darabok fényképeivel és korabeli fotókkal illusztrálva.
Olvashatunk a sajómenti magyar népzenéről, sorra veszi apróra a hagyományos zselyki tánczene elemeit, a hangszereket és a zenekarokat. Taglalja a hagyományos zselyki táncrendet, és bepillantást enged a régi Zselyk táncéletébe. Megismerkedhetünk a táncalkalmakkal, melyek részben kalendáriumi alkalmakhoz, részben az emberi élet fordulóihoz vagy munkaalkalmakhoz kötődtek. Tartalmat kapnak olyan szavak, mint Kirmec, ágytörő, labbintás, kakasbanda... Megtudhatjuk, hogyan történt a fiatalok táncra nevelése, tanítása. Mindezt sok kép és DVD melléklet teszi teljessé.

Köszönjük a zselykieknek, hogy hagyományaikat lehetőségeik szerint megőrizték, átadták, hogy tovább élhessen újabb generációkat erősítve.

Ha szeretné megrendelni, vegye fel velünk a kapcsolatot e-mailben a következő címen: zselyk(kukac)zselyk.eu

(gyyg)

Zselyk ősszel

Megmutatjuk a fénykép és videó gyűjtő kezdeményezésünkre beküldött első alkotást.
Készítette Kovács Attila, aki Gyergyószentmiklóson lakik és Zselyken a 149. házszám alatt lakó Szabados Mária és nyugalmazott Szabados András a unokája.
Köszönjük, hogy bővítette munkájával az oldal tartalmát!

 

 

Továbbra is várjuk a fényképeket a településről és környékéről, tárgyakról, eseményekről....mindenről, ami Zselyk!


Tegyem a vacsorát?