• Képeslap küldése

Támogató:


Mit jelent a kifejezés: „Zselyk a világ vége”? Azt, hogy fekvése, és a rossz bekötő utak miatt el van zárva a világtól. A település egy zsákutca végén van, arra kell kijönni a faluból, amerre bemegy az ember.

Könyvformát öltenek a zselyki hagyományok

A napokban nyomdába kerül Pintér András: ZSELYK TÁNCOS HAGYOMÁNYA c. könyve, Guther M. Ilona szerkesztésében; lektorok: Borsos K. László, Gy. Demjén Györgyi, Guther M. Ilona, Vavrinecz András; borítóterv: Szemereyné Szandavári Emese, Gy. Demjén Györgyi; előszó: Vavrinecz András. A kiadvány bemutatására a XXXI. Országos Táncháztalálkozó keretében kerül sor a Papp László Budapest Sportarénában március 31-én, ahol hozzá is lehet jutni.

A könyv célja, visszaadni a zselykieknek valamit abból az évek óta tartó, újra és újra beinduló közös gyűjtőmunkából, melynek során eddig ők csak adtak, ami nélkül a tanulmányt nem lehetett volna megírni. A történet róluk szól, az ő életük, múltjuk. Zselyk gazdag múltjának felidézésében, megőrzésében, továbbadásában kíván ez a kiadvány segítséget nyújtani.
Az olvasó máris Zselyken érezheti magát. A tanulmány rövid betekintést enged a falu történetébe, ezzel megkönnyíti az érdeklődőnek a később olvasottak térben és időben történő elhelyezését. Részletesen bemutatja a zselyki gyermek-, női- és férfi viseletet a még fellelhető, ám mára már féltve őrzött eredeti darabok fényképeivel és korabeli fotókkal illusztrálva.
Olvashatunk a sajómenti magyar népzenéről, sorra veszi apróra a hagyományos zselyki tánczene elemeit, a hangszereket és a zenekarokat. Taglalja a hagyományos zselyki táncrendet, és bepillantást enged a régi Zselyk táncéletébe. Megismerkedhetünk a táncalkalmakkal, melyek részben kalendáriumi alkalmakhoz, részben az emberi élet fordulóihoz vagy munkaalkalmakhoz kötődtek. Tartalmat kapnak olyan szavak, mint Kirmec, ágytörő, labbintás, kakasbanda... Megtudhatjuk, hogyan történt a fiatalok táncra nevelése, tanítása. Mindezt sok kép és DVD melléklet teszi teljessé.

Köszönjük a zselykieknek, hogy hagyományaikat lehetőségeik szerint megőrizték, átadták, hogy tovább élhessen újabb generációkat erősítve.

Ha szeretné megrendelni, vegye fel velünk a kapcsolatot e-mailben a következő címen: zselyk(kukac)zselyk.eu

(gyyg)


A nagyapám mondta: "Ha az urak úgy gondolják, hogy okosak, hát a parasztok sem buták! "
- utalva arra, hogy a paraszt termékét eszi meg az "ur", aminek a legjavát és a legfrisebbjét mégis csak a paraszt eszi meg.